Hoe rampzalig is de huidige bear market in crypto?

Het is duidelijk dat het niet vanzelf gaat met crypto. Al sinds het begin van 2022 zet de Bitcoin een dalende koers in, die een half jaar gaande is. Als gevolg daarvan dumpen ook andere cryptomunten naar een dieptepunt. Rood is de kleur die domineert.

Wanneer koersen op de beurs dalen, spreken we van een bear market (de beer slaat als het ware de koers naar beneden, tegenover de bull die de koers omhoog stuwt). De bear market houdt nu al geruimere tijd aan. Maar hoe rampzalig is deze nu echt?

Paniek

Sentiment is een slechte raadgever, zo zien we nu gebeuren. Paniek overheerst. Begrijpelijk, want iedereen ziet de waarde van zijn portefeuille enorm kelderen. En wat doe je dan? Redden wat er te redden valt. En dus wordt er massaal verkocht, waardoor de waarde alleen maar verder zakt (want verkoop betekent waardeverlies).

Elk jaar zijn er momenten waarop er een bearmarkt is. Dat is niet vreemd, want koersen zijn volatiel en stijgen en dalen. Hoe staat deze bearmarkt nu eigenlijk tegen de bearmarkten van afgelopen jaar?

De feiten: een hard dalende cryptomarkt

Het afgelopen jaar daalde de totale cryptomarkt met meer dan 60%. De waarde van de totale markt daalde van ruim $ 3 biljoen naar iets meer dan $ 1 biljoen.

Dit is het hardste terug te zien in de koersen van Bitcoin en Ethereum. Echter zijn er ook cryptocurrencies volledig van de markt geslagen, zoals Terra Luna (dat in een paar dagen tijd zijn volledige waarde verloor en veel mensen met enorme verliezen achterliet).

Niet alles is slechter

Toch verdient het de ruimte om te benoemen dat lang niet alle cryptomunten zo hard dalen. De neerwaartse markt is bij veel altcoins niet zo dramatisch als bij Bitcoin. Dat komt omdat steeds meer munten op zichzelf gaan staan en niet afhankelijk (willen) zijn van de koers van Bitcoin. Want in de cryptowereld is Bitcoin een fossiel en zijn er veel betere alternatieven te vinden. Deze alternatieven bevinden zich echter nog veel in het DeFi-gedeelte van crypto. Dat zijn de gedecentraliseerde beurzen waar niet veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. En dus valt dat minder op. Neem bijvoorbeeld Sphere Finance. In het begin van 2022 zette deze munt een stijgende lijn in, om vervolgens te stabiliseren. Pas toen onderliggende munt Polygon Matic begon te dalen, daalde ook de waarde van Sphere. Intussen is Sphere bezig los te komen van Matic en zich te verbinden (pairen) met een stable coin.

Holden is de enige optie

Wat moet er gebeuren om de koersen weer gunstig te laten keren? Eigenlijk is daar maar één antwoord op: holden. Oftewel, je crypto gewoon bewaren en de rode zee aan koersen over je heen laten komen.

Holden getuigt namelijk van vertrouwen in de munt. Wie een munt in zijn portfolio blijft bewaren, heeft kennelijk de hoop of verwachting dat het beter zal gaan. En hoe meer mensen dat doen, hoe waardevoller de munt op den duur weer zal worden. Dit geldt niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor de andere grote munten, zoals Ripple, Ethereum, Solana en Cardano.

Activiteiten op de blockchain

Een andere geruststellende gedachte is dat er nog altijd veel activiteit is op de blockchains. Er worden nog altijd veel transacties gedaan (zij het kleinere) en dat betekent dat mensen nog altijd vertrouwen hebben in de technologie. In mei waren er dagelijks zo’n $ 500.000 aan transactiekosten voor Bitcoin en dat is meer dan drie jaar geleden.